Argentina, Paraguay en Urugauy

Lieve mensen,

 

Ik moet u mededelen dat dit alweer mijn laatste verhaal uit het bijzondere continent: Zuid-Amerika is. Maar hoe gaat het met jullie? Hoe was jullie vakantie? Of gaan jullie nog?

 

Met mij gaat het prima, eigenlijk zoals (bijna) altijd!

Het land Argentinië heeft me niet zo gepakt zoals de andere landen waar ik ben geweest. Het natuurschoon is hier erg mooi, de steden zijn relax, veel party, maar cultuur en extreme dingen zijn iets verder te zoeken. Wel meer dan vermaakt...

 

Argentinie, Salta

Het weer in Salta was heerlijk. Dus we zaten zowel ´s middags als ´s avonds op het terras. Daarna stappen. We (Tony, Thomas, Victor en ik, allemaal Ned.) hebben met z´n vieren meerdere dagen flink gestapt. De een bleef uitbrakken tot het einde van de middag, de ander legde ´s nachts al een pizza. Een mooie kroam. Blijkbaar vielen we wel op, want dagen erna werden we nog aangesproken: ¨jullie waren ook in discotheek die en die he?¨

Hier ook naar het Casino geweest. Lachen. Ik heb 7 uur op dezelfde kruk blackjack gespeeld, tot 3 uur in de nacht. Hoezo verslaafd? Quit gespeeld, maar eigenlijk ook een beetje gewonnen, want ik had een mooi gratis avondje.

In mijn vorige verhaal vertelde ik over de ergste busreis in Zuid-Amerika. Nu ga ik jullie vertellen over de beste busreis ooit van Salta naar Mendoza. Wat een luxe bus: 3 leren stoelen op de rij, film kijken, eten inclusief en slapen als een roosje. Fantastisch, het leek net een rijdend hotel. Op deze manier is een 16 uurig busreisje nog wel uit te houden.

 

Mendoza

Een echte wijn stad. Zondag gaan ze blijkbaar allemaal naar de kerk, want er was geen kip te bekenn´n (om het plat te zeggen). Ook is hier de tas van Tony gejat, dus heb nog even op het politiebureau gezeten, voor aangifte.

 

Malargue

Marlargue ligt 6 uur met de bus ten zuiden van Mendoza. Hier ligt het skigebied Las Lenas, dit is het grootste/beste skigebeid van Zuid-Amerika. Als iemand me van te voren had gezegd dat ik hier op 3,5(!) meter sneeuw zal gaan skien, dan had ik hem/haar kats uitgelachen. Prachtig. Ik heb anderen bij vlagen aardig leedvermaakt geleverd. Maar ik lach en leef nog. Het skiën gaat beter en beter.

 

Asucion, Paraguay

Van Malargue ben ik alleen naar Asucion gereden met de bus, dit koste me zo´n dikke 30 uur! Ik heb in Asucion de wisseling van de wacht gezien, dansen op straat en een township. De township niet in geweest, want dat was verre van vertrouwd. De wisseling van de wacht is vergelijkbaar met die van Engeland. Alleen hier zijn (nauwelijks of) geen toeristen. Alleen daarom al, ga ik hier wel naartoe. Ook in Ciudad del Este geweest in Paraguay. De stad zelf stelt niet veel voor, maar is wel een goed vertrek punt naar de Itaipudam en Iguacu-watervallen. De Itaipúdam heeft een lengte van 8 km en is 196 meter hoog, en daarmee is de dam het grootste hydro-elektrische bouwwerk ter wereld (één van de zeven moderne wereldwonders). De centrale produceert 80% van de totale geconsumeerde elektriciteit in Paraguay en 25% van de totale geconsumeerde stroom in Brazilië. Een verbluffend stuk techniek. Meesterlijk en indrukwekkend! Daarna de Argentijnse kant en Braziliaanse kant van Iguaçu-watervallen gezien. Helaas staan deze half droog. Voor mij geen reden om ze te skippen in mijn reis, want het is natuurlijk ook vrij uniek om de rotswanden, die normaal onder water staan te kunnen zien. Positief bekijken noemt men dat ook wel. Geen moment spijt gehad de watervallen toch bezocht te hebben. Deze watervallen zijn namelijk 80 meter hoog en 2700 meter breed. Daarmee zijn deze watervallen breder dan de Victoria Falls die ik in Afrika heb gezien. De Victoria falls is nogeens 31 meter hoger. Van Iguacu gevlogen naar Buenos Aires, want ik was busmoe. Scheelde me een ritje van 18 uur met de bus.

 

Urugauy

En vanuit Buenos Aires met een luxe boot, een uurtje gevaren naar Urugauy. Hier heb ik de plaatsjes Colonial, Montevideo (de hoofdstad) en Punta del Este bekeken. Leuk om mee te maken, ook in de winter, maar in de zomer moet het toch stukken beter zijn. Colonial en Punta del Este kun je wel vergelijken met de Spaanse kust: veel hoge gebouwen, restaurants, bars en uitgerekte stranden. Helaas lagen die er in de winter erg verlaten bij. Montevideo is een leuke stad om doorheen te lopen. Een beetje praten met de locale vissers en ´s avonds de gevangen vis eten.

 

Ik ben nu in Buenos Aires voor de laatste dagen. Een mooie stad! Een super leuk hostel met jonge lui. De eerste nacht direct met een grote groep gevoetbald in een zaaltje. Vandaag naar een begraafplaats geweest, waar de lijken boven de grond liggen in huisje. Het leek net een woonwijk (alleen wel een dodeboel, hehe). Morgen moet Boca Juniors spelen, maar ik heb nog geen kaart! De een zegt namelijk dat het uitverkocht is en de ander dat je morgen nog met gemak kaarten kunt halen. Je moet in deze landen alle info: 5x checken voordat je iets zeker weet. Echter zal ik er ALLES aan doen om een kaart voor deze heksenketel te krijgen!

 

Nog iets algemeens wat ik graag met jullie wil delen:

  • Voordat ik naar Zuid-Amerika ging hoorde ik slechte verhalen over de criminaliteit. Ik vind dat Zuid-Amerika niet crimineel is, mits je goed uitkijkt. Er is hier veel diefstal, maar messen en pistolen worden zelden getrokken.
  • En ik had verwacht dat Zuid-Amerika armer was. De arme mensen hier in Zuid-Amerika zijn ¨rijk¨ vergeleken met de arme mensen in Afrika. Dit grote verschil had ik niet verwacht.
  • Ook heb ik mezelf verbaasd: hoe ik in een Spaanscontinent alleen rondgereisd heb. Als dat in Zuid-Oost Azie ook zo gaat, dan teken ik nu direct!
  • Toch baal ik van een ding: dat ik niet de tijd/het geld heb genomen om 10 dagen naar Antartica te gaan. Dit is een gemiste kans geweest, nu had ik de tijd/het geld ervoor en heb ik het niet gedaan. Gelukkig is het leven net een voetbal wedstrijd: kansen komen er zeker weer!
  • Verder wil ik iedereen bedanken die ook maar iets van zich heeft laten horen. Als je 10.000 km van huis bent is het altijd leuk om wat te horen van mensen in en rond het thuisfront. Dat wordt in iedergeval heel erg gewaardeerd door mij! Ik heb zelfs wat gekregen van mijn kleine neefje, buurmeisje, excollega´s en de bazin van mijn stamkroeg: de budde (www.cafebudde.nl)! Vrienden, familie, collegas, kroegtijgers: Allemaal BEDANKT!

 

Woensdagavond om 18:45 land ik op schiphol. Mijn gevoelens zijn net een medaille. De ene kant jammer dat ik hier uit Zuid-Amerika vertrek, ik heb immers drie maanden geleefd als een koning en gedaan wat ikzelf wilde, maar aan de andere kant leuk om weer naar huis te gaan. Dat betekend dat ik het heel goed heb thuis. Toch blijft dit voor altijd een speciaal moment in mijn leven. Want de helft van mijn wens (lees: reis) is in vervulling gegaan, de andere helft moet nog in vervulling gaan en ik ga straks weer mijn vriendin, familie en vrienden zien. Hier kijk ik naar uit en heb er super veel zin in!!!

 

Wordt vervolgd (31 augustus om precies te zijn, dan vertrek ik richting Zuidoost-Azië)...

 

Sjaak

www.wereldrondreis.eu

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer