Rusland en Mongolie

Hallo vrienden, vriendinnen, familie en (vage) kennissen,

Hoe gaat het met jullie? Met mij gaat het goed! Het afscheid nemen van mijn dierbaren was weer moeilijk, dat is niets voor mij. De vliegreis naar Moskou verliep goed.

Moskou

We sliepen in een superhoog 3 sterren hotel in Moskou, op de 28e verdieping. Het backpackleventje had ik snel weer hervat. Toen ik de broek met zakken aan had, begon ik spontaan weer Spaans te praten. Raar maar waar. Met Spaans (en Engels) bereik je hier in Rusland niets mee, dus maar weer verder met handen en voeten. Niet echt in de problemen gekomen. Echter weet je niet altijd wat wat is.. en dat is natuurlijk wel jammer. De stad moskou is mooi. Echt een top wereldstad. Veilig en makkelijk te bereizen met de metro. Het metrostation (de mooiste/grootste van de wereld) is al een hele belevenis op zich. Veel mooie bezienswaardigheden gezien: het rode plein, Gum (het grootste warenhuis van Rusland) kloosters, standbeelden, stadions (Olympisch, Dynamo, Lokomotief) kerken, het Kremlin, het Lenin mausoleum ect. Moskou was ook nog 859 jaar geworden, leuke feestdag met dansers etc. op straat. Nog niet eerder zo'n soort stad gezien! Russische mensen ogen chagarijnig en zijn het ook, er kan geen lach vanaf. Niet mijn type volk dus. Verder drinken ze de hele dag bier/wodka.. Als drank in Ned. een probleem is dan is het hier een ramp, haha.

Transmongolie express ==> life is a moving train

4 dagen in de trein richting Irkuts, dat ligt aan het Baikalmeer. We deelden de coupe met 2 Denen, die niet vies waren van een beetje wodka. Uiteraard heb ik ook op z'n "Russisch" wodka gedronken, wat me letterlijk en figuurlijk genekt heeft. Een mooie kroam, maar wel erg gezellig. Ook waren er vrij veel Nederlanders in de trein, niet verwacht dat er zoveel touristen met de trein gingen. Het uitzicht was 4 dagen lang hetzelfde: naaldbossen, houten huisjes en toendra's. Het uitzicht in Rusland viel mij persoonlijk tegen. 4 dagen kedeng kedeng en op de achtergrond hoorde ik Guus Meeuwis zingen: "Kedeng Kedeng oe oe. De trein raast alsmaar verder van station naar station. Ik kom op plaatsen waar ik nooit ben geweest..."  Na 4 dagen in de trein was ik blij om weer eens te douchen. Ook een goede maaltijd (i.p.v. noodles) werd erg gewaardeerd. Omdat je in de trein op Moskou tijd en in Irkutsk is het 5 uur later: je kreeg er dus gratis een jatlag bij.

Irkutsk (Baikalmeer)

De eerste dagen had ik nogsteeds het gevoel alsof ik op de trein zat.. Over de stad irkutsk kan ik eerlijk zijn: wel vermaakt in de stad, maar de stad steldt niet veel voor, een paar mooie kerken. In Irkutsk zelfs nog sneeuw gehad, terwijl het 2 dagen later 30 graden was! We hebben hier overnacht in een homestay, dus bij een Russische familie. Erg leuk/interessant incl. Russisch ontbijt! Het Baikalmeer is een uniek (Het grootste/koudste en diepste (1800m) zoetwatermeer van de wereld) meer omringd door schitterende natuur. Het deed me denken aan het Titicacameer in Bolivia: het meer en op de achtergrond besneeuwde bergtoppen.

Treinreis naar Mongolie

Twee dagen in de trein naar Mongolie. Dit stelde natuurlijk niets voor als je al 4 dagen gehad hebt. De grensovergang met de trein was een heel gedoe, duurde ongeveer 6 uur ofzo. In Mongolie verandert het uitzicht opeens naar bergen en steppe. Dit leverde schilderachtige mooie uitzichten op!

Ulan Bataar (hoofdstad) en rondreis Mongolie

"Zoveel Mngolen" heb ik nog nooit gezien!? dit is natuurlijk een inkopper ;-). Mongolie is een onderontwikkeld land. Bijna geen goede wegen te bekennen. De eerste nacht sliepen we in een Ger, bij een Nederlander die met een Mongoolse vrouw getrouwd is. Ontelbaar veel sterren in de nacht! Super gezellig en goed (Ned.) eten. Overdag 30 graden met zon en 's nachts lichte vorst! Enorme temperatuur verschillen dus! Een dag later ging de tour door Mongolie van start. Steppes, bossen en woestijn: een prachtige omgeving! Een van de mooiste landen die ik gezien heb. Tijdens de tour ook geslapen in Gers, tussen de koeien, kamelen, paarden en geiten etc. En veel roofvogels en zandhozen gezien!

Het leven in een ger is erg primitief: geen douch en toilet: pissen en poepen in de vrije natuur, want de buurman woont toch 10 km verder. En de mensen zijn zooo vriendelijk en vrolijk! Echt super. Een Ger mag je zo binnenlopen (zonder uitnodiging) en je MOET eerst Mongoolse thee of paardenmelk drinken voordat je weer weg mag. Fantastisch toch? Moet je in Ned. eens doen.. Verder kun je uren rijden zonder mensen of huizen/gers te zien. De laatste dag de hoofdstad bekeken. Niet bijzonder. Wel een mooi Boedistisch (in Chinese styl) klooster bekeken! Al met al heb ik genoten van Mongolie!

Vandaag ben ik aangekomen in Datong, een cultureel plaatsje in China. Een dag die volledig tegen zat: dollars omwisselen kennen ze hier niet. Daarbij zijn mijn bankpasjes (pin en credit) geblokkeerd door de bank. Heel wat geregel dus. Ook het communiceren is een kunst op zich hier! Maar ja, komt vast wel weer allemaal recht op de rails! Zal wel moeten, want de trein vertrekt over een paar dagen weer verder richting Peking!

Ik ben toe aan een welverdiend Chinees biertje.

De beste groeten,

Sjaak

Ps: enkele foto's staan op Marijke's site: marijke22.waarbenjij.nu/index.php?page=picturebook

Reacties 2

len 25-04-2008 22:09

ik vind je reisverhalen te gek

kben zeker van plan dit ook te gaan doen in de toekomst als ik de gelegenheid ervoor krijg

Renske 14-03-2012 17:46

Hi Sjaak,

Heel erg leuk om je verhalen te lezen! Ik ben erg benieuwd hoe en waar je de treinreis van Rusland naar Mongolie hebt geboekt. Een treinreis die hoog op mijn to-do-lijstje staat..!

Gr. Renske

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer