Van Noord-Peru naar het toeristische zuiden

Hallo allemaal,

 

Hoe gaat het? Nog nieuws van ´t front?

Het mij gaat het goed!

 

Ik ben niet iemand die alleen leuke verhalen vertelt, als ik ook mijn eerste tegenslag heb gehad. Dus laat ik daar mee beginnen, zodat ik deze mail toch leuk kan afsluiten.

 

Mijn vriendin wilde me komen opzoeken dus habben we het een en ander geregeld, wat vanaf hier veel tijd/energie kost. Op een gegeven moment moesten alleen nog ¨even¨ tickets geregeld en verlengd worden.. Echter is het voor mij niet mogelijk om mijn ticket te verlengen voor de terugreis vanuit Bangkok, want een half jaar van te voren zitten alle vliegtuigen vol. Ik vind het nogsteeds onbegrijpelijk, maar helaas is het niet anders. Waarschijnlijk kunt u begrijpen dat ik wel even een dipje heb gehad, want ik had graag mijn wens (deze wereldreis) met mijn vriendin willen delen. Gelukkig ben ik ondertussen weer helemaal de oude. Eeuwig blijven treuren zit nu eenmaal niet in mijn karakter.

 

Chiclayo:

Een levende stad met weinig (of geen) toeristen (heb 1 stelletje ontmoet uit Australie). Ik was ook de enige toerist in het super grote hostel. In Chiclayo heb ik de Piramides van Tucame bekeken, een van de laatste ontdekte archeologische vindplaatsen van Noord-Peru. Ook heb ik 3 musea bekeken. Wederom een bevestiging dat ik geen echte museum bezoeker ben.

Om bij deze trekpleisters te komen, was een minibusje makkelijk en goedkoop. Normaliter heeft zo´n minibusje 13 zitplaatsen. Toen er op een gegeven moment 20 man in zat, dacht ik:¨nu is het onmogelijk dat er mensen bijin komen!¨ Maar jawel hoor, met gemak zelfs. Er zaten in totaal 25 personen in zo´n klein minibusje. U begrijpt waarom ik altijd voorin ga zitten.

 

Truijllo:

Toen in aankwam in Truijllo moesten de Peruanen stemmen voor hun toekomstige president. Er hing een gespannen sfeertje in de stad. Ik voelde dat stemmen voor deze mensen meer betekenis had (over het algemeen), dan wanneer wij stemmen. De Plaza de Armes (het centrale plein van de stad) van Truijllo was een bezoekje waard, erg mooie gebouwen en kerken.

De volgende dag heeft de politie mij twee keer ¨gered¨; een keer viel een hoer me lastig en een keer een ¨dolares¨man. Een ¨dolares¨man is iemand die vals geld met je wil wisselen voor echt geld. In Peru is namelijk meer vals geld in omloop dan echt geld, althans daar lijkt het verdacht veel op. Over de hoer zal ik verder niet in details treden, hehe.

Een gokje in het Casino hier heeft me vandaag helaas alleen maar armer gemaakt.

Verder heb ik de piramides van de zon en maan en Chan Chan bekeken. De piramides van de zon en maan stammen af van 100-800 n. Christus van de community Moche. De gekleurde stenen van toen zijn nog steeds intact. Onbegrijpelijk en interessant. Chan Chan is een stad van de community Chimu (900-1500 n. Christ.) In deze hoofdstad hebben misschien wel 100.000 Chimu mensen gewoond. Beiden bouwwerken stammen af voordat de Inca´s kwamen. Voor meer info surf even op google.nl anders wordt mijn mail te lang.

Een middagje aan het strand van Huanchaco was ook niet verkeerd. Dit strand staat bekend om zijn rieten vissersbootjes, waar ik overigens niet in ga met mijn camera. Het is een romantisch ogend strand. Dus lekker genoten van de ondergaande zon op het terras.

 

Verder is Noord-Peru de omgekeerde wereld; over het algemeen fluiten jongens naar meisjes. In het noorden van Peru heb ik zelf mogen ervaren dat het hier andersom gaat. Ik voelde me soms de president van Peru en heb daarom een dagje langer in het noorden van Peru doorgebracht :-).

 

Huaraz:

Een lelijke stad, waar niet veel te doen is. De stad is door een aardbeving in 1970 erg beschadigd geraakt, blijkbaar nooit weer opgebouwd. Maar Huaraz staat wel bekend om de Cordillera Blanca: door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Dit is volledig terecht, want het gebied kent 50 bergtoppen hoger dan 5000 meter(!). Ikzelf heb in dit gebeid een ijsgletsjer van 10 meter op 5200(!) meter proberen te beklimmen! Coca bladeren hielpen wel een beetje voor de hoogte. Een muts is ook geen overbodige luxe. Met het beklimmen van de ijsgletsjer ben ik niet verder gekomen dan 6 meter. Op deze hoogte klimmen valt dan niet mee, daarbij moet ik meer spinazie eten voor mijn spierballen in de armen. Ook heb ik in dit gebied een dagtrektocht gemaakt naar een meer, dat door besneeuwde bergtoppen en mooie natuurlijk is omringd. Meer dan de moeite waard. Sommige maken hier trektochten van 6 a 9 dagen, maar dat is niets voor mij, te lang. Ik houd meer van afwisseling (en daarvoor zijn deze landen perfect).

Trouwens, bijna had ik dit verhaal niet meer kunnen typen, want de terugweg ben ik downhill met de mountain naar beneden gereden. Blijkbaar is de kracht op het stuur zo groot, dat het doormidden is gebroken. Als je met een rotgang naar beneden heen denderd met een half stuur in je ene hand en een half stuur in je andere hand, dat

stuurt niet makkelijk en dat langs de bekende diepe afgronden...

 

Huacachina:

De hoofdstad Lima heb ik overgeslagen: er zijn in Lima veel gebouwen en musea om te bewonderen, maar daarvan al genoeg gezien. Daarom door naar Huacachina. Een leuk hostal waar ik een gedeelde kamer had, mijn voorkeur gaat toch naar een prive kamer. ´s ochtends werd ik gewekt, omdat een meisje zo nodig om 6 uur de wekker een half uur liet ratelen. Wel was ik blij om na een dikke week weer een warme douche te hebben en wat meer toeristen te zien. Ook is Huacachina de place to be voor sandboarden. Je raced met een buggy over de onvoorstelbare uitgerekte zandvlaktes (de sahara is er niets bij, zal je haast

zeggen) en stopt een paar keer voor sandboarden. Uiteraard is de ondergaande zon hier ook de moeite waard. Ik vond het super kick´n! Het hostel hier is erg gezellig. Elke avond lekker bbq-en met andere toeristen en er werd flink gezopen (sorry voor het woord).

De voetbal wedstrijd Nederland-Servie ook bekeken, die begon hier om 8 uur ´s ochtends. Een goede reden om met het ontbijt bier te drinken. Deze mening deelden ook twee andere Nederlanders met mij. Nog even gauw sminken en we waren er helemaal klaar voor. (toen waren we overigens zelf een toeristische attractie) Gelukkig heeft het Nederlands elftal (lees: Robben) ons niet teleurgesteld. Dezelfde dag nog een wijnfabriek bezocht, dus het licht ging ´s avond vrij vroeg uit voor mij. Verder nog naar een museum geweest die wél de moeite waard was: je kon er namelijk skeletten en mummies bekijken. Dat wilde ik graag en het was erg interessant.

 

Nasca:

In Nasca is de grootste zandduin van de wereld; 2080 meter hoog. Zand zand en nog eens zand. Ik bevind me nu dan ook in een gebeid dat behoord tot de Atacama woestijn (die zich strekt tot in Chili). Gisteren naar ondergrondse aquaducten geweest, die gemaakt zijn door de Nasca´s. Erg knap bouwwerk om water te sparen in dit droge en zonnige klimaat hier. Vandaag gevlogen over de misterieuze Nasca lijnen. Omdat niemand precies weet wie dit gedaan heeft en met welke betekenis, vond ik het eigenlijk alleen maar ¨lijntjes¨ kijken. Had er in ieder geval iets meer van verwacht. Verder nog 17 graven met mummies en skelletten gezien, erg interessant.

 

In Huacachina en Nasca heb ik gereist met een stelletje (zij komt uit Japan en hij uit U.K.), erg leuk (en bijzonder) stel, waar ik het goed mee kan vinden. Heb zelfs nog een cadeautje van hun gekregen, omdat ze blij waren mij te ontmoeten, haha, dat is leuk he! Waarschijnlijk ga ik ze ook nog wel zien in het volgende plaatsje Arequipa.

 

Ik had een tijdje niets van me laten horen, dus het had vrij veel te vertellen. Ik heb geprobeerd het kort te houden, maar volgens mij niet echt gelukt..

Over twee uur ga ik een busreis van 10 uur tegemoet, richting Arequipa. Hier ga ik hopelijk o.a. wilde Condors zien. (staat hoog op mijn lijstje) En vrijdag natuurlijk weer Nederlands elftal kijken. 21-24 juni loop ik de incatrail in Cusco. 24 juni is er in Cusco het grootste (inca) festival van Peru. Hier kijk ik naar uit! 

 

Het gaat jullie goed! 

 

Een oranje groet,

 

Sjaak

 

Ps: ik ontvang gewoon sms-jes.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer